Dochter van een kampkind

Jet Bussemaker

Bussemaker_Dochter-van-een-kampkind-1Ervaringen van een staatssecretaris met de oorlog in Nederlands-Indie

Op 20 april jl. is bij Uitgeverij Thoeris verschenen ‘Dochter van een kampkind’ van Jet Bussemaker. ‘De oorlog was altijd in mijn jeugd aanwezig’, schrijft de oud-staatssecretaris, ‘hoewel er weinig over werd gesproken.’ Haar vader, geboren in 1928, zat als kind in het Jappenkamp en heeft dat heel bewust meegemaakt.

Eind jaren tachtig ging Bussemaker met haar vader naar indonesie om de verhalen van zijn jeugd en de oorlog te horen. In 2007 werd zij benoemd als staatssecretaris VWS en werd zij politiek verantwoordelijk voor de zorg voor oorlogsgetroffenen. ‘De distantie die doorgaans van een bewindspersoon wordt verwacht, was nu opeens niet zo vanzelfsprekend’, schrijft zij. ‘De oorlog kwam gevaarlijk dichtbij.’

Bussemaker vertelt een gelaagd verhaal, over de oorlog in Nederland-Indie door de ogen van een twaalfjarige jongen in een kamp, die van haarzelf als dochter die in opstand kwam tegen de koloniale gecshiedenis, maar ook vanuit een beleidsperspectief als staatssecretaris.’Goed’ en ‘fout’ blijken geen eenduidige begrippen maar eerder een wisseling van perspectief.

Terug naar boeken overzicht ⟩

Meer boeken uit de categorie