Jong blijven & Oud worden

Marcel Olde Rikkert

Olde-Rikkert_Jong-blijven-oud-worden_lr

Jong blijven & oud worden is een handboek in de letterlijke betekenis van het woord: in duidelijke taal verwoordt het de beginselen van de verouderingswetenschap en de kunst van het oud worden en toch jong blijven. Prof. dr. Marcel Olde Rikkert geeft in dit boek bovendien tal van tips waarmee je jezelf kunt oefenen in de kunst van het jeugdig ouder te worden en het jezelf op gezette tijden verjongen.

In een aansprekende combinatie van wetenschappelijke inzichten uit de gerontologie en geriatrie, en aansprekende levensverhalen belicht het boek de belangrijkste facetten van het ouder worden. Het eerste deel schetst de verschillende levensfasen en geeft aan hoe leefstijlkeuzes, gezondheid en ziekte uit de eerste levensjaren al van grote invloed zijn op de tweede levenshelft. Het tweede deel van het boek gaat over de overgang van de eerste naar de tweede levenshelft en wat je van die tweede helft kunt verwachten. Menopauze en wel of niet een ‘penopauze’? Minder seks en meer ziekten? En de belangrijke vraag of je dat met een andere leefstijl of met medicatie nog kunt afbuigen. In het derde deel maakt de auteur via enkele eigen levensverhalen voelbaar wat maakbaar is aan het ouder worden en waar we speelbal lijken van het toeval. De auteur biedt daarmee tegengas tegen nog alom aanwezige leeftijdsvooroordelen,zonder de valse beloftes van al te positivistische verouderingswetenschappers te omarmen. Het laatste deel van het boek gaat over de verlenging van het leven.Het laat zien wat het met je doet als je het laatste fluitsignaal voelt naderen en hoe je als kind je ouders in deze fase kunt bijstaan.

Prof. dr. Marcel Olde Rikkert(1962) is hoogleraar geriatrie en hoofd van de afdeling geriatrie van het Radboud umc en van het Radboud Alzheimer Centrum. Hij heeft meer dan 300 wetenschappelijke publicaties op zijn naam en 30 promovendi begeleid, maar wil die kennis vooral ook breed verspreiden en toepasbaar maken. Daartoe schrijft hij onder meer een twee wekelijkse column op de gezondheidspagina in de kranten van Wegener en heeft hij het boek Jong blijven & oud worden geschreven.

– Verwachte verschijningsdatum 21 mei 2015 –

Terug naar boeken overzicht ⟩

Meer boeken uit de gezondheid categorie