Minister De Jonge (VWS) nam boek ‘Dagelijks leven met dementie’ van Anne-Mei The in ontvangst

10 november 2017

Minister De Jonge van VWS nam het boek Dagelijks leven met dementie van Anne-Mei The in ontvangst op 10 november, Dag van de Mantelzorger, op zijn werkkamer op het ministerie. De minister zegde The toe zijn aandacht te richten op de problematiek van thuiswonende dementerenden en hun veelal overbelaste mantelzorgers. ‘Daar ga jij me bij helpen’, zei hij tegen The.

The beschrijft in haar boek haar onderzoek als antropoloog onder honderden dementerenden en constateert dat mantelzorgers vaak eerder sterven dan de dementerenden door chronische overbelasting. Zij doet daarnaast een oproep om dementerenden voor vol aan te zien. ‘De sociale uitsluiting is hun pijn’, aldus The.

The bepleit een agenda voor de sociale benadering van dementie: kijken wat er nodig is om dementerenden langer thuis te laten wonen zonder dat mantelzorgers eraan onderdoor gaan. Zij wil hiernaar kwalitatief onderzoek en kosten-effectiviteitsonderzoek verrichten, en vraagt De Jonge om dit onderzoek te steunen. Minister de Jonge, die zelf veel heeft gedaan aan de bestrijding van eenzaamheid in de gemeente Rotterdam, ondersteunt het initiatief: ‘Zet de huiswerkopdracht maar in het boek.’