Identificatieonderzoek MH17 hielp nabestaanden bij traumaverwerking

13 november 2015

* P E R S B E R I C H T *

Het identificatieonderzoek van de MH17-slachtoffers hielp de nabestaanden bij de traumaverwerking. Dat blijkt uit het boek ‘MH17 – De thuisreis’ van Lex Meulenbroek en Paul Poley, dat 12 november verschijnt. ‘Met de identificatie zijn de mooie beelden teruggekomen van mijn omgekomen ouders, zegt nabestaande Ria van der Steen.

Grootste identificatieonderzoek

Onder de naam Bring them home kwam een immense operatie op gang om de MH17-slachtoffers te repatriëren en identificeren. Het werd het grootste identificatieonderzoek uit de Nederlandse geschiedenis. Het boek beschrijft dit identificatieonderzoek aan de hand van persoonlijke verhalen van nabestaanden en van medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Een onderzoek onder zeer moeilijke omstandigheden. Nooit eerder was een grootschalig identificatieonderzoek uitgevoerd in een ander land dan waar de ramp had plaatsgevonden. Bovendien was voor een groot aantal slachtoffers DNA-onderzoek de enige mogelijkheid voor identificatie.

Drijfveer onderzoekers

Uit de persoonlijke verhalen van de onderzoekers komt hun grote drijfveer naar voren: al het mogelijke doen om alle slachtoffers naar huis te brengen. Nabestaanden verwoorden welke impact het langdurige identificatieonderzoek op hen had. ‘Waar zijn mijn kinderen?’, vroeg Grace van Zijtveld zich af. ‘Wij hielden er rekening mee dat onze kinderen volledig waren verbrand in de vuurzee die na de explosie ontstond. Ik heb het daar erg moeilijk mee gehad.’ Uiteindelijk werden haar zoon en dochter toch geïdentificeerd: ‘Ze zijn eindelijk weer terug, ik kan bij ze zijn.’

Geavanceerde technieken

Het aangrijpende verslag maakt duidelijk hoe toegewijde onderzoekers, met de meest geavanceerde technieken en middelen, bijna alle slachtoffers konden identificeren. Een indrukwekkend resultaat, dat op voorhand nooit was verwacht. Toch knaagt het dat het niet is gelukt alle slachtoffers naar huis te brengen. Piet Ploeg, broer van de niet geïdentificeerde Alex: ‘Om eerlijk te zijn ben ik best wel eens jaloers geweest op andere nabestaanden aan wie wel body parts zijn teruggegeven.’

Lex Meulenbroek is deskundige forensisch DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut en schrijver van onder meer de standaardwerken ‘De Essenties van forensisch biologisch onderzoek’ en ‘Forensisch DNA-onderzoek in de strafrechtpraktijk’.
Paul Poley is tekstschrijver. Hij heeft een tekstbureau in Den Haag.

Eerder verschenen van Meulenbroek en Poley de boeken ‘Kroongetuige DNA’ en ‘DNA-match’.

* Een deel van de opbrengst van het boek komt ten goede aan een MH17-gerelateerd doel

* Voor het aanvragen van interviews of een recensie-exemplaar: info@thoeris.nl of 020-6163230